Fan van Italiaanse witte wijn? Dan zoek je waarschijnlijk af en toe naar jouw favoriete witte druivensoorten. Witte wijn heeft er heel wat, en zeker in Italië waar ook verschillende internationaal bekende druivenrassen groeien. Wij halen er enkele belangrijke uit en geven je een korte uitleg bij elke druivensoort.

Chardonnay

Chardonnay is een van de meest gekende druivenrassen ter wereld, maar de druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De chardonnay druif is fris en fruitig, maar ze krijgt pas karakter nadat ze in eiken vaten gerijpt is. De aroma’s zijn talrijk: naast fruit en honing herken je soms ook kaneel, peer, noten of vanille. De druif zou bovendien een kruising zijn tussen de pinot noir en gouais blanc.

Fiano

De fiano druif is relatief onbekend en is afkomstig uit Campanië (Napels). Hij kenmerkt zich door een fruitige, florale en zurige smaak. Kenners zullen peer, perzik en appel herkennen. De droge witte wijn past perfect bij antipasti, gevogelte en pasta’s, maar ook als aperitief kan de wijn geserveerd worden. Wijnen gemaakt van de Fiano druif vind je hier terug.

Grecanico

De naam doet al vermoeden dat ze van Griekse afkomst is, maar de grecanico druif kan je momenteel vooral in West-Sicilië terugvinden. De druif groeit in losse, langwerpige trossen. De Italiaanse druif is fris en zoet van smaak, maar neutraal van geur. Daarom wordt ze vaak gecombineerd met de Sauvignon en Chardonnay en dat zorgt voor een elegante en evenwichtige witte wijn.

Pinot Grigio

Pinot Grigio komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar ook in Italië is de druif enorm populair. In Veneto komt ze talrijk voor, maar ook in Friuli, Lombardije, Toscane, Valle d’Aosta, Trentino en Molise vind je de Pinot Grigio terug. De wijn is licht, zoet en verfrissend.

Verduzzo

Tot de witte druivensoorten behoort ook de Verduzzo druif. Die vind je terug in de Friuli-Venezia Giulia streek en in de regio Veneto. De druiven worden gebruikt voor zoete en droge wijnen, waardoor ze ideaal zijn als aperitief- of als dessertwijn. De Masianco Venezie IGT 2015 is gemaakt van de Verduzzo en Pinot Grigio.

Sauvignon Blanc

Witte wijnen die gemaakt worden met de Sauvignon Blanc druif zijn licht en droog en bezitten aroma’s van passievrucht, witte perzik, grapefruit, kruisbes en groene appel. De wijn is ideaal bij geitenkaas, visgerechten, schaal- en schelpdieren, witvlees en salades.

Corvina

Al duizenden jaren groeit de Corvina druif in de Veronese wijngaarden. Een fruitig aroma en een hoge zuurtegraad zijn kenmerkend voor deze druif. Ze wordt geplant op de ‘Veronese pergola’ manier: hoog en horizontaal. Osteria Michele beschikt over de Masi Possessioni Bianco, gemaakt met de Corvina druif.

Garganega

De Garganega druif is relatief licht en komt uit Noord-Italië. De wijn verrast met smaken van citrus, amandel en witte pruimen. De Soave uit Veneto is de bekendste wijn die gemaakt wordt van de Garganega druif.

Dankzij het overzicht van Italiaanse witte druivensoorten kan je voortaan gericht op zoek gaan naar jouw favoriete wijnen.