De eeuwenoude manier van wijnflessen afsluiten kreeg de laatste jaren heel wat concurrentie. Naast de traditionele kurk zijn er vandaag namelijk meerdere manieren om een wijnfles af te sluiten. Maar wat zijn de verschillende tussen een kurk, een schroefdop en kunststof nu juist? En welke manier is de beste?

Kurk

De afsluiting van een wijnfles is er om lekkage te voorkomen en de kurk is voor velen uiteraard het meest geschikt daarvoor. Die wordt al zolang gehanteerd omdat kurk elastisch is en daardoor beschikt over voldoende veerkracht. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur gaat een kurk krimpen of uitzetten en zal ze dus altijd de wijn goed afsluiten.

Natuurkurk heeft echter wel een nadeel. Een op de tien wijnen krijgt namelijk te maken met de mindere ‘kurksmaak’ doordat de chemische stof TCA (trichloro-anisol) in de wijn terechtkomt. Dat product is niet gevaarlijk voor ons, maar de wijn smaakt er allerminst lekker door. De wijn is in dat geval ondrinkbaar omdat alle aroma’s verdwijnen.

Osteria Michele beschikt over een heleboel wijnen die afgesloten worden met een natuurkurk.

Kunststof

Kunststofkurken zijn ook in opmars, al zijn ze ook niet de meest ideale oplossing. Kunststof kan enkel gebruikt worden voor wijnen die nog redelijk jong zijn: 2 à 3 jaar. Er komt namelijk te veel lucht door zo’n kunststofkurk omdat die weinig veering heeft, waardoor de wijnen te snel verouderen.

Schroefdop

Een derde mogelijke oplossing om een wijnfles af te sluiten is de schroefdop. Die sluit wijnflessen hermetisch af waardoor er geen oxidatie kan veroorzaakt worden. Ook de chemische stof TCA is bij een schroefdop helemaal afwezig. Een fles met schroefdop kan bovendien eenvoudig geopend en gesloten worden. De hermetische afsluiting kan volgens sommigen echter wel zorgen voor reductie. Wijn heeft altijd een klein beetje zuurstof nodig om niet slecht te ruiken. Net zoals bij de kunststofkurk drink je dus best wijn met een schroefdop leeg binnen de drie jaar.

De wijnen van Osteria Michele met een schroefdop vind je hier terug.