Het is een drankje dat rijk is aan geuren, kleuren en smaken en het gaat ook vlot naar binnen: wijn is lekker, maar er zijn ook effectief voordelen verbonden aan wijn drinken. Te veel alcohol heeft echter heel wat negatieve effecten. Maar we houden het hier op de voordelen van wijn drinken met mate. Een overzicht.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Er zijn al oneindig veel onderzoeken gebeurd naar de effecten van wijn op ons lichaam en bijna de meesten komen tot de conclusie dat af en toe wijn drinken een positieve invloed heeft op ons hart. Hart- en vaatziekten zouden bij het matig (1 glas per dag) consumeren van wijn minder voorkomen. Hier kunnen we verwijzen naar de Franse paradox: de Fransen eten en drinken heel wat, waarin ook veel verzadigde vetten aanwezig zijn. Langs de andere kant ligt het gemiddelde aantal hartaanvallen in Frankrijk lager dan elders.

Minder kans op dementie

Een onderzoek uit Frankrijk toont aan dat de matige drinkers (1 tot 3 glazen per dag) een significant lager risico op dementie hebben.

Minder kans op diabetes

Door matig wijn te consumeren zou ook de kans op diabetes verminderen. En daar zit de stof ‘resveratrol’ zeker voor iets tussen.

Je leeft langer

De stof resveratrol – die vooral aanwezig is in de schil van blauwe druiven – zou ervoor zorgen dat we langer leven. Die stof is een polyfenol en antioxidant die de levensduur van onze cellen verlengd. Mensen die met mate wijn drinken, zouden 4,7 jaar langer leven dan diegene die nooit wijn nuttigen. De stof zou bovendien meer voorkomen in donkere druiven waardoor rode wijn als ‘gezonder’ aanzien wordt.

Minder stress

Genieten van een glas wijn zorgt ervoor dat stress gereduceerd wordt en we meer ontspannen worden.

Afweersysteem

Af en toe wijn drinken zorgt voor een gezond afweersysteem dankzij de aanwezigheid van antioxidanten.

Gelukkig van wijn

En wie wordt er nu niet gelukkig van een goed glas wijn? Matige drinkers (1 à 2 glazen wijn per dag) zouden optimistischer zijn dan geheelonthouders. En laat 3 mei nu net Internationale Lachdag zijn, dus waarom niet nog een fles ontkurken?