Het is een eeuwenoude gewoonte dat in de ogen van wijnliefhebbers symbool staat voor het ten volle genieten van de wijn, maar wijn decanteren heeft wel degelijk een functie. Het elegante ritueel moet bovendien op de juiste manier uitgevoerd worden, want anders kan wijn wel eens een heel andere smaak krijgen. Hoe het juist moet en waarom je wijn moet decanteren, kan je hieronder lezen.

Waarom moet je wijn decanteren?

Decanteren betekent eigenlijk letterlijk ‘overgieten’. Bij de oudste wijnen – en ook bij sommige jongere wijnen – ontstaat er na verloop van tijd bezinksel. Om te vermijden dat dat in ons glas belandt, moet wijn gedecanteerd worden.

Anderzijds komt de wijn tijdens het decanteren ook in contact met zuurstof. Dat proces noemen we het karafferen of het beluchten van de wijn. Dat gebeurt om de wijn lucht te geven en om de tannines te verzachten. Wijn laten ademen door te ontkurken voor het inschenken geeft echter niet het nodige effect. Schenk wijn dus gerust over in een karaf of glas zodat het in contact komt met zuurstof.

Hoe moet je wijn decanteren?

Bij oudere wijn

Voordat je wijn gaat decanteren is het belangrijk dat je de wijn minstens een dag op voorhand rechtzet zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Decanteer oudere wijn pas vlak voordat je die wilt drinken. Op die manier gaan er het minst aroma’s verloren. Hou de wijnfles het best in het licht zodat je ongeveer ziet wanneer het bezinksel meekomt met de wijn. Giet de wijn voorzichtig in een karaf met een lange en smalle hals. Wanneer het bezinksel de hals bereikt, kan je stoppen. De wijn mag zeker niet klokken bij het ingieten. Gaat het om heel oude wijn van pakweg 30 jaar of ouder? Decanteer dan beter niet en giet hem rechtstreeks in je glas.

Bij jonge wijn

Bij jonge wijn wordt het proces van ‘wijn karafferen’ vooral gehanteerd om hem in contact te brengen met zuurstof. Jonge wijn moet je minstens drie uur alvorens het drinken decanteren. Gebruik een decanteerkan met een brede opening. Hoe meer de wijn hier in contact komt met zuurstof, hoe beter.

Wijn decanteren is dus zeker geen moeilijk proces. Schaf je dus snel een heerlijk Italiaanse rode, witte of rosé wijn en een decanteerkan aan!