In 2016 werd Italië uitgeroepen tot dé grootste wijnproducent ter wereld. Maar wat maakt Italiaanse wijnen nu zo speciaal? Waarom Italiaanse wijn kiezen? En bijvoorbeeld geen Franse? Wij hebben het even voor je op een rijtje gezet.

Inheemse druivensoorten

Italië kent een rijkdom aan inheemse druivensoorten. Veel Italiaanse druivenrassen zijn heel wat minder bekend dan de Franse. Dat neemt niet weg dat Italië beschikt over een ruim aanbod unieke en zeldzame druivensoorten. Denk maar aan de Corvina, Pinot Grigio of de Sangiovese. Veelal gaat het om druivensoorten die uitsluitend in een beperkt gebied worden geteeld. Op deze manier kunnen Italiaanse wijnen zich onderscheiden van onder meer Franse of Spaanse wijnen.

Wijnstreken

Ook de streek heeft een enorme impact op de kwaliteit van wijnen. Zo groeien druiven in Italië in de zuiderse delen van het land, in tegenstelling tot Frankrijk. Italiaanse druiven ontwikkelen zich onder hoge temperaturen, wat uiteindelijk invloed heeft op het karakter van de wijn.

Productiestijl

Naast de streek waar Italiaanse wijnen worden gemaakt, draagt ook de manier waarop deze worden gemaakt bij tot de identiteit van de wijn. Italiaanse wijnen worden verzacht door ze te laten rijpen in eikenhouten vaten. Toch wordt een échte Italiaanse wijn gekenmerkt door haar pittige karakter. Italiaanse wijnmakers streven steeds meer naar de kracht en een perfecte balans in een wijn.

Uniekheid

Door zeldzame inheemse druivenrassen te gebruiken, kan men wijn produceren met slechts een beperkte oplage. Dit maakt dat Italiaanse wijnen een eigen uniek karakter hebben.

Hopelijk hebben we je kunnen overtuigen waarom Italiaanse wijn kiezen de juiste beslissing is. Salute!