Ricotta, gelato, meringues: Italianen zijn de koning van de desserts. Probeer in onze osteria zeker eens de babamisu, een heerlijke kruising van baba en tiramisu met een uniek verhaal.

  • Zowel het recept als de naam van de baba stammen af van de babka, een traditionele Oekrainse en Poolse cilindervormige cake. Babka betekent letterlijk ‘grootmoedertje’.
  • Baba reisde heel Europa door voor het in Napels belandde. De verbannen koning Stanislaus I nam het van Polen mee naar Frankrijk. Zijn hofpatissier had het idee om de droge cake in Spaanse wijn te dompelen. Honderd jaar later verving een van diens afstammelingen de wijn door rum. Zo ontstond de beroemde Franse baba au rhum.
  • In 1836 duikt Baba als typisch Napolitaanse zoetigheid op in een van de allereerste Italiaanse kookboeken. Het waren waarschijnlijk de monsù, de chef-koks van de aristocratische Napolitaanse families, die zich het Franse recept eigen maakten. Wij drenken de baba in mascarpone- en chocoladeroom.
  • De baba is een erg geliefd dessert geworden in de Italiaanse havenstad. Vandaag is het synoniem voor een bijzonder charmant persoon, een erg mooi voorwerp, een prachtig zicht… Als een Napolitaan je toevertrouwt “Si nu’ babà”, mag je dus gerust eens verlegen glimlachen.
  • Tiramisu, letterlijk ‘trek me er bovenop’, is een veel recenter nagerecht. Banketbakker Roberto Linguanotto, eigenaar van Le Beccherie in Treviso, zou het voor het eerst klaargemaakt hebben in 1969, op de vooravond van Kerstmis. De karakteristieke combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei brengt iedereen die zich wat minder voelt er ongetwijfeld weer bovenop.

Zin gekregen in onze unieke babamisu?

Geniet van een klassieke Napolitaanse baba, gedrenkt in mascarpone- en chocoladeroom met koffie. Reserveer je tafel bij Osteria Michele en verras je tafelgenoten tijdens het dessert met je kennis over de babamisu.