‘Chi mangia solo s’affoga’, ‘Wie alleen eet, verstikt zichzelf’, zegt een Italiaans spreekwoord. Italianen doen dan ook niets liever dan samen eten in een ristorante, osteria of trattoria. Maar wat is het verschil?

De Osteria, synoniem voor gastvrijheid

Net als een Belgisch restaurant is een Italiaans ristorante een plaats waar je je eten en drinken kunt kiezen uit een uitgebreid menu. Je wordt er bediend door een ober en eet in een chique en gedistingeerd kader. In een ristorante zul je dan ook eerder bankdirecteurs en politici tegen het lijf lopen dan de lokale bevolking. Heel wat minder formeel gaat het er aan toe in een trattoria. Dit zijn vaak rustieke familiezaken met ‘la mamma’ of ‘la nonnina’ achter het fornuis. De nadruk ligt er dan ook op regionale gerechten, bescheiden van opzet maar overvloedig in volume. Het menu volgt de loop van de seizoenen. Het woord trattoria is verwant met het Franse traiteur. Sommige trattorie bieden een afhaalservice aan en zijn zo het dichtste dat een Italiaanse eetgelegenheid bij een fastfoodrestaurant komt.

‘Tempo di Qualità’, Tijd voor eten en mensen

Tot in de jaren zestig was een osteria een plaats waar wijn werd geserveerd met soms enkele eenvoudige hapjes er bij. Vandaag serveren ze meer eten maar de menu’s zijn nog steeds eenvoudiger dan in ristoranti, met de nadruk op lokale specialiteiten. Minstens even belangrijk is de joviale bediening. In osteria kun je nog hospitium herkennen, Latijn voor gastvrijheid. Hier wordt tijd gemaakt voor het eten en de mensen. Osterie hebben als ontmoetingsplaatsen dan ook een belangrijke rol in het Italiaanse sociale leven. Ontdek leuke anekdotes en sappige Italiaanse verhalen tijdens je gezellige lunch of diner in onze zaak. Reserveren doe je hier snel online.

De vroegere rol van de osterie is ondertussen overgenomen door de enoteche. Het woord enoteca is afgeleid van het Griekse en betekent letterlijk ‘bewaarplaats voor wijn’. Vroeger was de enoteca het Italiaanse equivalent van een bar, waar mensen passeerden voor een glas voor de maaltijd. Vandaag kunnen bezoekers er wijnen van verschillende boeren proeven. Als ze een grote hoeveelheid willen aankopen, worden ze doorverwezen naar de producent zelf. Sommige enoteche verkopen of serveren ook lokale snacks die bij de wijnen passen. Met 2 wijnkenners in huis, de ene uit Piemonte, de andere uit Sicilië, serveren wij ook speciale, streekgebonden wijnen.

Wist je trouwens dat je al onze wijnen uit de osteria ook kan kopen in onze webshop? Uit Sicilië is een Nero D’avola echt een topper.  Ontdek hier onze Plumbago Nero D’Avola van Planeta.

One thought on “Osteria, ristorante, trattoria. Allemaal hetzelfde?

 1. Wij zijn gaan eten bij Osteria Michele te Leuven:
  Ik bestelde woensdag avond voor 4 personen de 4 gangen menu.
  Op de site was alles heel mooi voorgesteld en heel professioneel.
  Maar de avond zelf liep alles in het honderd.
  Het onthaal was alles behalve correct, dan de tafel was ergens in een hoekje dichtbij de keuken.
  Het eten was absoluut niet wat we ervan verwachten, het was niet fijn, bij alles sla en tomaten, alleen de vis was lekker.
  Presentatie was echt slecht en daar kreeg je brood bij dat zoooo hart was dat je het niet kon eten, toen ik dit vermelde hebben ze het brood weggenomen zonder meer. Bij het eten moesten wij zelf vragen voor elk gerecht of we wijn konden hebben.
  Het personeel was absoluut niet vriendelijk, in uitzondering van een meisje die alleen engels sprak.
  Wij kunnen dit restaurant NIET aanbevelen omwille van de niet correcte kwaliteit en bediening.
  Toen ik dit zegde bij het buitengaan tegen een mannelijke kelner zij hij ons dat hij ons begreep voor de prijs die we betaalden.
  HEEL SLECHTE ERVARING

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.