Voor de parels uit de Italiaanse gastronomie zijn enkel de beste ingrediënten goed genoeg. Geen wonder dus dat wij fan zijn van het DOP-label, dat garant staat voor kwalitatieve en authentieke producten.

De Tweede Wereldoorlog is een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis maar er kwam ook iets positief uit. De geallieerden werden halsoverkop verliefd op de Italiaanse keuken en namen die mee naar hun thuisland. Helaas werden niet alleen authentieke Italiaanse recepten en ingrediënten geëxporteerd. Om haar culinaire reputatie te beschermen, ontwikkelde Italië certificaten. Enkel wie zich aan de wettelijke bepalingen houdt, mag zo’n label op zijn pecorino, parmigiano of prosciutto plaatsen.

Garantie voor kwaliteit en authenticiteit

Het hoogst gewaardeerde label is de Denominazione di Origine Protetta (DOP), letterlijk de ‘beschermde aanduiding van herkomst’. Koopt u een product met het DOP-label, dan is dat gegarandeerd lokaal gekweekt of gegroeid en verpakt. Volgens de Italiaanse wet mogen zelfs enkel deze producten de aanduiding ‘traditioneel’ op hun label dragen.

DOP duidt dus niet alleen op de herkomst maar ook op het authentieke productieproces. Zo is Prosciutto Toscano DOP afkomstig van varkens die gekweekt zijn in de Toscaanse heuvels, waar ze gegraasd hebben op de Toscaanse weiden. Daarna werd het vlees gedroogd op de perfecte temperatuur met een geheime kruidenmix die al decennia op dezelfde manier wordt bereid.

Van basilicum tot parmigiano

Bij een opsomming van andere producten met het begeerde label komt het water u in de mond te staan: mozzarella di bufala uit Lazio, balsamico-azijn uit Emilia Romagna, San Marzano tomaten uit Campania, basilicum uit Liguria, parmigiano reggiano uit Lombardia… Olijfolie komt uit verschillende Italiaanse regio’s maar dankzij het DOP-label kunt u zeker zijn dat ze gemaakt zijn van versgeplukte olijven.

De parels van de Italiaanse gastronomie worden uiteraard bereid met DOP-producten. Wilt u uzelf overtuigen van de meerwaarde van authentieke Italiaanse ingrediënten en recepten? Reserveer dan nu uw tafel bij Osteria Michele.

DOP, IGP en DOCG

De Indicazione Geografica Protetta (IGP), letterlijk de ‘beschermde geografische indicatie’, is het kleine broertje van DOP. Bij DOP worden alle stappen in het productieproces gecontroleerd op authenticiteit en kwaliteit, bij IGP werd minstens een stap uitvoerig bestudeerd.

Ook voor Italiaanse wijnen werden kwaliteitslabels ontwikkeld, waarvan de Denominazione di origine controllata e Garantita (DOCG) de bekendste is. Die garandeert dat een wijn binnen een specifiek gebied, met vaststaande methodes en met een consistente kwaliteit geproduceerd wordt. Lees hier meer over de verschillende wijnlabels.