Trattoria, ristorante, osteria, pizzeria,… De Italiaanse mogelijkheden om een restaurant te benoemen zijn eindeloos en zo gaat dat ook met het eten. Antipasto, bruschetta, primo piatto, secundo piatto,… maar wat betekenen al die dingen op een Italiaans menu nu juist? Wij geven duiding zodat je bij een volgende bezoek zonder nadenken weet wat je moet bestellen.

Aperitivo

Net zoals in elke andere keuken, start een Italiaans diner ook met een aperitief. Typisch Italiaanse aperitieven zijn prosecco, spumante of mousserende wijnen. Je kan bij een Italiaan ook meestal kiezen uit Aperol Spritz, Campari, Bellini,…

Antipasti

Bij een aperitivo horen ook de antipasti. Dat zijn koude of warme hapjes die gemaakt zijn op basis van Italiaanse ingrediënten zoals serranoham, parmaham, tomaten, mozzarella, olijven, … Vooral de gekende bruchetta mag hier niet ontbreken: een geroosterd stukje brood met look en een topping van tomaten en olijfolie.

Primo piatto

Na de hapjes is het de beurt aan het voorgerecht. Populaire primo piatto in Italië zijn gerechten met pasta, risotto of soep. Vitello tonato, carpaccio, scampi diavola, pasta vongole en mozzarello di buffalo zijn voorbeelden van gekende Italiaanse voorgerechten. Die worden bijna altijd geserveerd met een bijpassende witte of rode wijn.

Secundo piatto

Met het secundo piatto wordt het hoofdgerecht aangeduid op een Italiaans menu. Vaak is dat een stukje vis of vlees. In sommige Italiaanse restaurants moet je daarbij extra een contorno of bijgerecht bestellen. Saltimbocca (kalfslapje), scalopina (kalfsvlees), ossobucco, pesce spada alla siciliana (zwaardvis) en gamba’s zijn heerlijke Italiaanse hoofdgerechten. Afhankelijk van je keuze kan je kiezen voor witte of rode wijn.

Dolce

Zin in een dessert? Dan kijk je op de menukaart het best bij ‘dolce’. Daar vind je onder andere tiramisu, gelato, panna cotta of ander Italiaans lekkers.

Digestivi

Een Italiaans diner afsluiten gebeurt meestal met een digestief. Grappa, limoncello, cynar, amaretto en sambuca zijn voorbeelden van bekende Italiaanse digestieven.

Een Italiaans menu begrijp je voortaan dus zonder moeite!