Italianen hebben collectief last van heptadecaphobie of angst voor het getal zeventien. En er zijn nog wel meer vreemde dingen hen ongeluk bezorgen.

Dat de Italianen 17 als een ongeluksgetal beschouwen, dateert waarschijnlijk uit de middeleeuwen. De meeste mensen waren nog ongeletterd. Zij verwarden XVII, de Romeinse schrijfwijze voor 17, met VIXI, Latijn voor ‘ik heb geleefd’. VIXI stond vaak op graven, waardoor het getal 17 deed denken aan de dood.

In Italië wordt er dan ook alles aan gedaan om het ongeluksgetal te vermijden. Hotels hebben geen zeventiende verdieping en huisnummer 17 ontbreekt in straten en op pleinen. Zelfs grote bedrijven spelen liever op veilig. De Renault 17 werd in Italië enkel uitgebracht als de R177 en in vliegtuigen van Alitalia is er geen zeventiende rij. Alleen op vrijdag de 17e is er geen ontkomen aan…

Nog meer ongeluk

Vrijdag de 13e is dus geen probleem voor Italianen, met 13 aan tafel zitten weer wel. Dat verwijst namelijk naar het laatste avondmaal met de 12 apostelen en Jezus. En er zijn nog wel zaken waarvoor Italianen “per scaramanzia” (“voor het geluk”, “op hoop van zegen”) mompelen.

Zorg er bijvoorbeeld zeker voor dat je niet toast met water of armen kruist met iemand anders tijdens een begroeting. Een hoed op een bed leggen voorspelt de dood, vogelveren lokken het boze oog en olijfolie of zout morsen brengt ook ongeluk. Een gewaarschuwd man of vrouw… Buona fortuna!

Gelukkig is er Osteria Michele

Vrijdag de 17e zijn wij gewoon open. Een groep van meer of minder personen dan 13? Dan ben je altijd welkom bij Osteria Michele. Reserveer nu je tafel.