Heb je een kaas- en wijnavond gepland? Laat dan de rode wijn voor een keer links staan en kies voor witte wijn op tafel. Het is een misvatting dat enkel rode wijn bij kaas past. Witte wijn is beter in combinatie met kaas door de overeenkomsten van aroma’s. We vertellen je hieronder meer waarom witte wijn bij kaas ideaal is.

Tannines en kaas

Rode wijn kenmerkt zich meestal door veel tannines. En laat dat met kaas nu net niet de meest ideale combinatie zijn. Kaas bevat zout waardoor de tannines geaccentueerd worden. Wil je toch gaan voor rode wijn bij kaas, dan opteer je beter voor druivenrassen die minder tannines bevatten of wijn uit warmere gebieden waarin meer fruit en rijpere tannines zitten. De Toar Valpolicella Classico DOC Superiore 2012 is een rode wijn die zachte tannines en aroma’s van rood fruit bevat, wat wel uitstekend past bij kaas.

Smakenpallet

Waarom witte wijn bij kaas beter past dan rode wijn heeft vooral te maken met de smaak ervan. Het smakenpallet van witte wijn sluit beter aan bij kaas, zeker als het een kaasschotel betreft. De wijn bij zo’n schotel moet vooral verfrissend, droog en zoet zijn en daar voldoen de meeste rode wijnen niet aan. Ze helemaal van het kaasmenu schrappen is echter ook niet de bedoeling. Hoe pittiger de smaak van de kaas is, hoe krachtiger de wijn mag zijn.

De Vign’asmara Venezie IGT 2013 is gemaakt van de Chardonnay druif en is met zijn fruitige afdronk ideaal bij kazen. Ook de Masi Possessioni Bianco IGT Serego Alighieri 2014 is als frisse en kruidige witte wijn goed om te combineren met een kaasschotel.

Wijncombinaties

Brie

Fan van Brie? Dan heb je geluk want daarbij passen heel wat wijnen. Naast de rode Merlot, kan je deze kaas ideaal combineren met een witte Chardonnay.

Mozzarella

Een frisse Italiaanse wijn zoals een Pinot Grigio is uitstekend bij mozzarella.

Geitenkaas

Geitenkaas is altijd iets sterker van smaak en daarom kies je hier beter voor een Sauvignon Blanc.

Camembert

Ook Camembert is veel scherper en heeft daarom nood aan een frisse witte wijn.

Kies dus de volgende keer voor een witte wijn bij kaas. Het volledige aanbod wijnen van Osteria Michele vind je hier terug.