Er heersen veel onduidelijkheden over, maar wat is nu eigenlijk biowijn en waarin verschilt die met conventionele wijn? En is die biologische wijn dan ook veel gezonder en beter dan de natuurlijke wijn? Wij vertellen het je hieronder!

Productie van biowijn

Biowijn wordt op een biologische manier geproduceerd en verwerkt. Basisingrediënt zijn de biologisch geteelde kwaliteitsdruiven waarbij chemische pesticiden en kunstmest dus uit den boze zijn. Het weren van die chemische stoffen zorgt bovendien voor meer wildgroei op de wijngaarden. Voedingsstoffen worden daardoor op een verticale manier uit de grond gehaald, wat resulteert in mooiere zuren en een betere balans in de wijn. Bij de natuurlijke wijnen groeien de wijnstokken horizontaal door toevoeging van meststoffen, wat een negatief gevolg is voor de kwaliteit van die druiven.

Het proces waarbij het sap van de druiven wordt omgezet in wijn, de vinificatie, gebeurt eveneens zorgvuldig. Vergeet smaak-, kleur- en zoetstoffen want in biologische wijn is dat verboden. Ook tannine, suikers en zuren komen er in het biologische proces niet aan te pas.

Smaak van biowijn

Je vindt biologische wijnen in allerlei smaken terug, net zoals de natuurlijke wijnen. De biologische variant zou echter wel eerlijker en meer gebalanceerd zijn van smaak. Omdat er minder toevoegingen zijn, komen de zuren beter tot uiting.

Gezonder dan conventionele wijn?

Biowijn wordt zonder chemische middelen geproduceerd waardoor die dus ook niet in ons lichaam terechtkomen. Dat maakt biologische dus wel degelijk gezonder dan de conventionele wijn. En dat betekent zeker niet dat de consument daarvoor meer hoeft te betalen. Biologische wijn wordt dus betaalbaarder.

Ben je toch een fan van de natuurlijke wijnen? Neem dan een kijkje in het assortiment van Osteria Michele.