Uiteraard drinken we onze wijnen het liefst leeg, maar in tussentijd moeten we die wel op een geschikte plaats bewaren. Na aankoop laat je ze beter minstens drie weken rusten. Toch zijn er een aantal factoren die van belang zijn om wijnen optimaal te laten rijpen bij je thuis.

Licht

Wijn bewaren doe je het best in een donkere ruimte. Een wijnkelder is daarvoor ideaal omdat er amper licht is. Ultraviolet licht kan namelijk de kleur van de wijn beïnvloeden.

Temperatuur

Hoe snel de wijn zal rijpen wordt bepaald door de temperatuur van de ruimte. Hoe hoger, hoe sneller de rijping. Een temperatuur van 12°C is ideaal. Het is echter belangrijk dat die constant blijft. Is je kelder of opslagplaats voor wijn afwisselend koud en warm? Kies dan voor een andere plek waar de temperatuur constant blijft. Bij temperatuurschommelingen stijgt de druk in een wijnfles en kan de kurk beschadigd worden. Is je kelder constant 17°C? Ook dat is zeker niet slecht om wijn te bewaren, zolang die temperatuur constant blijf.

Vochtigheid

De vochtigheid van de ruimte waarin je wijn bewaart is even belangrijk als de temperatuur. Ideaal zou 75% zijn, maar zolang de vochtigheid tussen 50% en 90% blijft, is het nog voldoende. Deze factor is van belang omdat de kurk bij een te lage vochtigheid, vocht uit de wijn zal halen. Een te lage vochtigheid zorgt er eveneens voor dat de kurk uitdroogt, krimpt en er daardoor lucht in de fles kan. Wijn zal op die manier snel oxideren en slecht worden. Bij een te hoge luchtvochtigheid zullen wijndozen vochtig worden en in elkaar zakken.

Lucht

De geur in de lucht is het best neutraal. Een bergruimte waar kuisproducten, verf of zelfs voeding zoals fruit of groenten staan is niet aangeraden.

Ondergrond

Een trillende ondergrond is af te raden bij het bewaren van wijn. Vermijd dus wasmachines en droogkasten die vlak naast de wijnen opgesteld staan.

Positie

Wijn bewaren doe je het best liggend. Op die manier kan er zeker geen lucht aan de kurk als die zou krimpen. Heb je wijn met een draaistop of plastieken kurk? Dan mag je die zeker rechtopstaand stockeren.