Italiaanse wijnen, ze worden steeds populairder en zijn een heerlijke aanvulling bij je gerechten. Italiaanse wijnen moeten niet onderdoen voor Franse wijnen maar zijn toch nog iets minder bekend dan hun buren. Op het wijnetiket staat heel wat informatie te lezen, waarvan de appellatie of de classificatie veruit het belangrijkste is. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten classificatie van Italiaanse wijnen.

Deze classificatie werd door de Italiaanse regering in het leven geroepen om de kwaliteit en het specifieke Italiaanse karakter van de wijnproductie te waarborgen. In deze wetgeving zijn een aantal belangrijke zaken zoals druivensoort, alcoholpercentage, het rijpingsproces van de wijn en het maximaal aantal liter wijn te produceren per hectare opgenomen. Deze wetgeving resulteerde in onderstaande 4 categorieën.

Vino da Tavola (VDT)

Wijnen met deze appellatie zijn vooral bedoeld voor lokale consumptie. Deze soorten wijn zijn letterlijk vertaald ‘tafelwijnen’ en vaak een mengeling van verschillende variëteiten. Deze appellatie verwijst dus voornamelijk naar wijnsoorten die geen oorsprongsbenaming hebben.

Indicazione Geografica Tipica (IGT)

Deze benaming verwijst naar het geografische gebied waarin de wijn geproduceerd wordt en de gebruikte basisdruif. Wijnen met een IGT denominatie moeten voor minstens 85% afkomstig zijn uit het benaamde gebied en moeten beantwoorden aan de voorschriften die voor die specifieke regio vooropgesteld zijn. De meeste IGT-wijnen zijn gemaakt van niet-inheemse druivensoort.

Onze aanrader: Brolo Campofiorin d’Oro 2012

Denominazione di Origine Controllata (DOC)

De voorschriften voor wijnen die deze appellatie krijgen zijn zeer strikt en vermelden onder andere de druivensoort, de vinificatie, de productiemethode, de rijpingstijd, etc. Wijnen met een DOC-label zijn echte kwaliteitswijnen die specifieker benoemd zijn dan IGT wijnen.

Onze aanrader: Argiolas Perdera Monica 2013

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

De ‘G’ in deze classificatie staat voor ‘Garantita’, dus de wijnen krijgen een zekere superieure kwaliteitsgarantie mee. Deze appellatie werd in de jaren 80 ingevoerd voor 4 superieure wijnen uit Piemonte en Toscane. Anno 2016 bestaan er meer dan 70 wijnen die het DOCG label dragen. Deze wijnen voldoen aan zeer strenge en strikte voorwaarden en moet een goede score hebben op 2 testen. De eerste test wordt uitgevoerd tijdens het productieproces. Deze test focust zich op een technische en chemise analyse waarbij wordt gekeken of de wijn voldoende stoffen bevat om de classficatie te krijgen. Een tweede test wordt uitgevoerd na rijping en na het bottelen van de wijn. Bij deze, ook eerder technische test, wordt gekeken of de wijn alle kenmerken heeft die voorgeschreven worden. Voldoet de wijn aan alle voorschriften, dan krijgt deze de DOCG benaming.

Onze aanrader: Masi Angelorum 2012

De classificatie van Italiaanse wijnen is geen sinecure en moet ervoor zorgen dat alle wijnen die geproduceerd worden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoe strenger de controle, hoe hoger de classificatie en de kwaliteit van de wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *