“Een vakkundige en competente meester-kok streeft naar een goed begin, een beter middendeel en een best einde.” Aan het woord is Bartolomeo Scappi, een monument uit de Italiaanse keuken. Ga met ons mee op een culinaire reis door de tijd.

Chef-kok van de paus

In het Rome van 1570, op het Sint-Pietersplein, is Bartolomeo Scappi op weg naar zijn keuken. Voor de bouwwerkzaamheden aan de imposante Sint-Pietersbasiliek heeft deze chef-kok geen oog. Nee, Bartolomeo haast zich naar de keuken van de pauselijke vertrekken, waar hij banketten bereidt voor zijn broodheer, paus Pius V. Die staat bekend om zijn sobere levensstijl, toch zijn de feesten en banketten in het Vaticaan meer dan overvloedig.

Opera dell’arte del cucinare

De Italiaanse keuken viert hoogtij tijdens de renaissance, beïnvloed door het beste uit de vier windstreken: ravioli uit Malta, rijst uit China, stoofschotels uit Normandië… Op het einde van zijn leven bundelt Bartolomeo meer dan duizend van zijn beste recepten in de Opera dell’arte del cucinare. Ook vandaag nog vindt u dat culinaire meesterwerk terug in de boekhandel. Vorig jaar verscheen nog een Nederlandse vertaling van de Opera dell’arte del cucinare onder de veelzeggende titel Koken voor kardinalen.

Proef mee

De recepten van Bartolomeo Scappi zijn een mijlpaal in de Italiaanse eetcultuur en vormen mee de basis voor de Italiaanse keuken die vandaag wereldberoemd is. Geen wonder dat de paus zich zo thuis voelt in Vaticaanstad.

Wilt u ook proeven van die eetcultuur? Schuif dan aan tafel bij Osteria Michele.