Een van onze meest geliefde visbereidingen is branzino sfilettato all’acqua pazza con pasta fresca. Letterlijk vertaald gefileerde zeebaars op gek water met verse pasta. Een beetje gek zijn om dit gerecht te bereiden, mag maar moet niet.

“Met gek water bedoelen we dat de zeebaars gepocheerd is met een beetje water en de beste Italiaanse kruiden”, legt Michele uit. “Pocheren is het garen in weinig vocht, net onder het kookpunt. Gepocheerde eieren zijn het bekendst maar je kan het ook doen met bijvoorbeeld fruit en vis. Dankzij het pocheren blijven de structuur en vooral de smaak van je fragiele product uitstekend bewaard.”

Ingrediënten voor gefileerde zeebaars met pasta

Hou dus deze truc in je achterhoofd wanneer je thuis zelf gefileerde zeebaars met verse pasta en gestoomde groenten maakt. Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 zeebaarsfilets, zonder graten en schubben
 • 180 gr verse spaghetti
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • extra vergine olijfolie
 • kerstomaatjes
 • wortelen
 • courgettes
 • basilicum

Zelf aan de slag met deze Italiaanse klassieker

Zeebaars is een zuiderse vis die vaak wordt geserveerd in mediterraanse bereidingen. Volg het recept hieronder om zelf deze ‘classico italiano’ voor twee personen klaar te maken.

 1. Kook de pasta 8 tot 10 minuten tot hij gaar is.
 2. In onze osteria wordt de vis ‘sous vide’ ofwel in een vacuüm getrokken plastic zak in water net onder het kookpunt gegaard. Maar er zijn nog alternatieve bereidingswijzes:
 3. Laat viswater en visfumet sudderen in de pan met het water en de kruiden.
 4. Of stoom dezelfde ingrediënten en de groenten in een schaal in de stoomoven gedurende 10 à 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de filet.
 5. De vis is gaar wanneer het visvlees wit gekleurd is.
 6. Giet de pasta af en zet de pan terug op laag vuur. Schenk een scheutje olijfolie over de spaghetti en breng op smaak met de knoflook, een snuifje peper, rode peper en als laatste de peterselie (houd wat peterselie over voor de garnering). Schep de spaghetti goed om zodat alle smaken zich met elkaar vermengen.
 7. Verdeel de spaghetti over twee borden, leg de filets erop en werk af met extra basilicum.
 8. Serveer bij dit gerecht gestoomde groenten, bijvoorbeeld wortelen, kerstomaatjes en courgettes.

Gezond dineren, gezond doneren

Speciaal voor de Dag van de Zorg deelden we dit recept met honderden donoren. Iedereen die op 17 maart langskwam bij het Rode Kruis, kreeg een gezond hapje en het boekje ‘Gezond dineren, gezond doneren’ met lekkere, vetarme recepten.

Bovendien maakte elke donor die dag kans op een etentje voor twee personen bij Osteria Michele. Wilt u zelf uw steentje bijdragen? Lees hier waar u bloed of plasma kunt doneren.

Benieuwd naar onze zeebaars op gek water?

Reserveer uw tafel voor onze osteria in Leuven. Buon appetito!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.