Een heerlijk glas wijn kan altijd smaken: tijdens een gezellige avond met vrienden en familie, bij een heerlijk gerecht, tijdens een verfrissend aperitief of gewoon na een lange dag voor TV in de zetel. Koop je graag wijn om te bewaren? We geven je graag enkele tips over hoe wijn bewaren gemakkelijk bij je thuis kan.

Temperatuur

Het allerbelangrijkste om wijnen te bewaren is de temperatuur. Het is de bedoeling dat de temperatuur zo weinig mogelijk schommelt zodat de wijn kan rusten op dezelfde temperatuur. Meestal ligt dit tussen de 10 en 15 graden. Er zijn wel een paar zaken waar je moet op letten: bewaar alleen de wijnen die gemaakt werden om te bewaren en om te laten liggen. Sommige wijnen hoeven niet bewaard te worden maar moeten vrijwijl onmiddellijk geopend en gedronken worden. Rode wijnen kan je vaak langer bewaren dan witte wijn of rosé wijn.

Vochtigheidsgraad

Ook de vochtigheidsgraad is erg belangrijk voor de kurk van je fles. Als je de flessen wijn bewaart in een te droge omgeving dan zal de kurk uitdrogen. Wanneer dat gebeurt, is er een kans dan er wijn uit de fles loopt en zo kan er lucht in de fles komen. Helaas verandert de wijn hierdoor in azijn en kan je de wijn dus niet meer opdrinken. kan je hierdoor de wijn niet meer gaan opdrinken want de wijn verandert in azijn.

De vochtigheidsgraad in de ruimte mag dus niet te laag zijn maar ook zeker niet te hoog. Met niet te hoog bedoelen we meer dan 60%. Voor de kurk kan dat geen kwaad, maar het etiket kan loskomen omdat de lijm hier niet tegen bestand is. Hou de ruimte ook voldoende geventileerd. Hierdoor zal er geen schimmel ontwikkelen want ook dat kan schadelijk zijn voor je wijn.

Ligging

Wijn bewaren kan het best door ze neer te leggen en zeker niet door de flessen rechtop te laten staan. Het is daarom zeer handig om te investeren in wijnrekken. Dankzij zo’n rek liggen de flessen in een goede houding. Plaats deze rekken bij voorkeur in een donkere ruimte of op donkere plaats die aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

Dankzij deze tips vraag je je niet langer af hoe wijn bewaren kan en geniet je zonder zorgen van jouw favoriete wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.