We drinken allemaal graag een glaasje, maar doen we dat wel op de juiste manier? Voor wijn drinken en wijn serveren gelden namelijk een aantal regels. Wij zetten hier alle wijnetiquette tips allemaal op een rijtje.

Serveertemperatuur

Wijn moet je in de eerste plaats op de juiste temperatuur serveren. Dat is echter afhankelijk van het soort wijn. Rode wijn wordt meestal opgediend tussen de 14 en 18 graden Celsius. Witte wijn daarentegen moet veel frisser staan: ongeveer tussen 8 en 12 graden. Rosé wijn mag zelfs een temperatuur van 8 à 9 graden Celsius hebben.

Foodpairing

Kies altijd de juiste wijn bij het juiste gerecht. De foodpairing tool van Osteria Michele kan je daarbij helpen.

Wijnfles openen

Een wijnfles openen doe je volgens de wijnetiquette regels eigenlijk aan tafel zodat je gasten zien dat het om een gesloten fles wijn gaat. Met een mesje maak je de capsule los. Gebruik een kurkentrekker om de kurk zachtjes te verwijderen.

Het juiste wijnglas

Na het kiezen van de juiste wijn bij je gerecht, moet je nog het juiste wijnglas kiezen. Een glas voor rode wijn heeft het best een grote kelk zodat de wijn kan ademen en de aroma’s tot hun recht kunnen komen. Witte wijn daarentegen moet minder ademen dan rode wijn en dus mag het glas kleiner en minder bol zijn.

De juiste plaats

Wijnglazen staan op tafel altijd aan de rechterkant van het bord. Plaats het wijnglas dat eerst gebruikt zal worden aan de buitenkant, zoals bij het bestek. Het waterglas moet rechts van de wijnglazen staan.

Wijn inschenken

Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.

Wijnglas vasthouden

Het wijnglas houd je het best vast aan de steel zodat de wijn niet de kans krijgt om warm te worden.

Wijn drinken

Wijn drinken volgens de regels van de wijnetiquette doe je niet met grote slokken. Vul een glas met water als dorstlesser en nip van je wijn.