Fruitig, kruidig, zoet: enkel wijn heeft zoveel verschillende geuren, kleuren en smaken in de aanbieding. Wijnkenners kunnen die wijn aroma’s perfect onderscheiden, maar voor een leek is dat geen eenvoudige opdracht. De aroma’s worden onderverdeeld in drie categorieën.

Primaire aroma’s

De eerste categorie van aroma’s zijn die van de druif zelf. Fruitig, kruidig en plantaardige aroma’s zijn hierbij de meest voorkomende.

Fruitige aroma’s

Bij het wijnproeven kan je vaak de fruitige geuren snel herkennen. Rode bes en aalbaas komen vooral voor in jonge rode en witte wijnen. Chardonnay en Sauvignon kenmerken zich dan weer meestal door het citrusaroma. De fruitreeks bevat ook nog banaan dat je kan herkennen in jonge witte wijnen en zuiderse rosé. Perzik, framboos, pompelmoes pruim zijn eveneens primaire fruitige aroma’s.

De Alastro uit Sicilië bevat het citrusaroma.

Primaire kruidige aroma’s

Peper is een specerij en behoort tot de primaire kruidige aroma’s. Peper kan je herkennen in krachtige of rijpe rode wijnen. De geur die je dan waarneemt is die van gemalen zwarte peper.

De Masi Frescaripa Bardolino bevat toetsen van peper.

Primaire plantaardige aroma’s

Plantaardige aroma’s zijn groene peper, spar en tijm en komen ook regelmatig terug in wijnen.

Secundaire aroma’s

De secundaire aroma’s ontstaan door het gisten van de wijn. Tijdens dat proces worden bestaande aroma’s versterkt en ontstaan er nieuwe combinaties. Alcohol zorgt namelijk voor een fixatie van aroma’s. Geuren gaan zich mengen waardoor de wijn bijvoorbeeld fruitige en kruidige aroma’s bevat.

Tertiaire aroma’s

De tertiaire aroma’s vormen zich tijdens het laatste proces van wijn maken: de rijping. Aroma’s veranderen en worden complexer tijdens dit proces. Als witte wijn veroudert, dan ontstaan er aroma’s van gedroogde vruchten zoals abrikoos. Gerijpte rode wijn kan accenten van vijgen of pruimen bevatten. Ook leder, kaneel, vanille, den en hazelnoot behoren tot de tertiaire aroma’s. Die komen voor uit de rijping van de wijn in onder andere houten of eiken vaten.