Je komt het geregeld tegen op wijnflessen, maar vaak is het raden naar de betekenis ervan: de afkorting DOC, DOCG, IGT,… Wat zo’n wijnclassificatie juist betekent en waarom het op een Italiaanse wijnfles prijkt, vertellen we je hieronder.

Oorsprong

De oorsprong van de wijnclassificaties gaat terug tot in 1963. Italië besliste toen om de kwaliteit van wijnen aan te duiden en ook het Italiaanse karakter te waarborgen door middel van een aantal wetten. Die hebben ervoor gezorgd dat de kwaliteit van wijnen erop vooruitgegaan is. De wetten omvatten regels wat betreft het gebruik van de druivensoort, het percentage alcohol, de duurtijd van de rijping,…

Soorten classificaties

In Italië bestaan er verschillende soorten classificaties. Die variëren tussen strengere en minder strenge wetgevingen.

DOCG

De strengere DOCG-regeling (Denominazione di Origini Controllata Garantita) zou duiden op betere wijnen. De G van Garantita wijst op een superieure kwaliteit van de wijn. In Italië zijn er 73 DOCG-gebieden. De wijnen met een DOCG-label moeten voldoen aan strikte eisen: eerst volgt een technische en chemische proef tijdens  de productiefase. Achteraf volgt na de rijping en het bottelen nog een andere test om te checken of de wijn voldoet aan de DOCG-voorwaarden.

DOC

DOC staat kortweg voor Denominazione di Origine Controllata. Dat is de Italiaanse tegenhanger van het Franse AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – en de oudste herkomstbenaming. Zo’n afkorting zegt iets meer over de kwaliteit van wat er allemaal in een fles wijn zit. Er bestaan in Italië honderden DOC-gebieden.

IGT

In Italië bestaat er ook een minder strenge IGT-regeling. Die afkorting staat voor Indicazione Geografica Tipica en wordt gebruikt bij wijnen die geproduceerd zijn in een bepaalde streek, maar met internationale druivenrassen. Zulke wijnen zijn dus niet typerend voor een bepaalde streek.

VDT

Gewone wijnen zonder oorsprongsbenaming worden aangeduid met VDT – Vino da Tavola. Deze tafelwijnen zijn eenvoudig en behoren tot een basisniveau.

Voortaan weet je dus waarvoor zo’n wijnclassificatie staat op jouw fles wijn!