Wijnproeven voor beginners: leer hoe je wijn kan proeven zonder cursus

De geur, de kleur, de smaak: het is allemaal van belang tijdens het wijnproeven. Je kan altijd een wijncursus nemen, maar dankzij onderstaande stappen en tips willen wij iedereen die dat wil, wijn leren proeven. En niet getreurd: iedereen kan het leren.

Oog

Wijnproeven gebeurt om te beginnen met de ogen. Hoe een wijn eruitziet zegt al veel over de leeftijd. Wat is de kleur van de wijn? En is die helder of niet? Bij rode wijn kan een paarse kleur wijzen op een redelijk jonge wijn. Oudere wijnen hebben meer een oranje kleur. Witte wijn wordt geler naarmate de leeftijd. Ook de rand van de wijn kan je iets vertellen over de leeftijd. Is die waterachtig? Grote kans dat het gaat om een jonge wijn dan. De helderheid van een wijn bepaalt of die licht of zwaarder is.

Neus

Bij het proeven van wijn is onze neus uiteraard ook belangrijk. Het ruiken gebeurt wel in drie verschillende stappen. Ruik om te starten al eens aan de wijn. Vervolgens kan je de wijn walsen zodat er meer geurstoffen vrijkomen. Ruik hierna nog eens en je zal meteen een verschil opmerken: er zijn meer verfijnde geuren aanwezig. Een slechte wijn kan je redelijk snel herkennen: ruik je kurk of is er een zure geur aanwezig? Dan zet je die fles maar beter opzij.

De leeftijd van wijn kan je eveneens afleiden door goed te ruiken. Fris en fruitige geuren wijzen op een jonge wijn. Kruidige en zwaardere aroma’s duiden op een oudere wijn.

Mond

Na de wijn te bekijken en te ruiken, is het tijd om effectief te proeven. De vier hoofdsmaken zijn zoet, zuur, zoet en bitter. Proef wijn door hem heen en weer door je mond te laten gaan waardoor alle delen van de tong aan bod komen. Zoet zal je op het puntje van je tong proeven, terwijl zout vooraan en aan de zijkant waar te nemen valt. Een zure smaak proef je aan de zijkant van je tong en bitter aan de achterkant.

Afdronk

Na het wijnproeven blijft er in je mond nog een smaak achter, dat noemen we de afdronk. Die kan lang blijven hangen (lange afdronk) of kan snel verdwijnen (korte afdronk). Wijnen met een langere afdronk zijn meestal van een betere kwaliteit zijn. De lengte van de afdronk wordt uitgedrukt in seconden, waarbij 1 seconde gelijk staat aan 1 caudalie. Een korte afdronk is tussen 0 en 3 seconden, tussen 4 en 6 seconden is er een middellange afdronk, 7 tot 9 seconden is een lange afdronk en meer dan 10 seconden is een heel lange afdronk. Wat je zelf lekker vindt (droog, zoet, zuur, zwaar,…) is echter persoonlijk, maar je kan na het wijnproeven altijd je smaakervaringen delen met anderen.