Wat is sulfiet in wijn? Wat zijn de nadelen? Wat is de wettelijke hoeveelheid?

Sulfiet in wijn: het is een van de eerste bewaarmiddelen die we als mens gebruikten en ook vandaag zit het in die heerlijke druivendrank. Wat het juist is, waarom het gebruikt wordt, wat de nadelen ervan zijn en hoeveel daarvan in wijn mag zitten, vertellen we je allemaal hieronder.

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een verzamelnaam voor allerlei soorten zwavel. Zwavel is een natuurlijk mineraal dat door te verbranden zal veranderen in zwaveldioxide. Sulfiet is een poeder dat ontstaat door zwaveldioxide te verbinden met water.

Waarvoor wordt sulfiet gebruikt?

Sulfiet zit van nature in heel wat levensmiddelen, waaronder dus ook wijn. De stof ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.

Nadelen van sulfiet in wijn

Al jarenlang is er een overmatig gebruik van toegevoegde sulfiet in wijn. Op zich niets mis mee zou je denken, maar te veel sulfiet in wijn heeft wel degelijk nadelen. Ook in de duurdere en kwaliteitswijnen is er vaak een te grote hoeveelheid van de stof te vinden. Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is aan sulfiet. Daarnaast mijden astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren beter producten met te veel sulfiet.

Hoeveel sulfiet mag er in wijn zitten?

Om te weten te komen hoeveel sulfiet onze wijn (en andere voedingsproducten) juist bevat, moet je kijken naar het etiket. De Europese Unie heeft in 2005 beslist dat de aanwezigheid van de stof vermeld moet worden op de wijnetiketten. Gaat het om minder dan 10 mg sulfiet per liter, dan is een vermelding niet verplicht. Maar hoeveel sulfiet mag onze wijn nu juist bevatten? In rode wijnen met restsuikers onder 5 gram per liter mag 160 mg sulfiet zitten. Zijn de restsuikers meer dan 5 gram per liter? Dan is 210 mg sulfiet toegestaan. Bij witte en rosé wijnen liggen de aantallen iets hoger. 210 mg sulfiet per liter is toegestaan in wijn met suiker onder 5 gram per liter. Liggen de suikers hoger dan 5 gram per liter? Dan mogen die witte en rosé wijnen zelfs 260 mg sulfiet per liter bevatten.

Sulfiet in alle wijnen?

Omdat sulfiet ook op natuurlijke wijze ontstaat, zit er eigenlijk altijd sulfiet in wijn. Toch zijn er uitzonderingen die geen extra sulfiet bevatten. In Spanje en Frankrijk worden er wijnen gemaakt zonder toegevoegde sulfiet. Omdat die wijnen op die manier minder beschermd zijn voor oxidatie, moeten ze altijd bewaard worden onder 15 graden Celsius.